UNTERSUCHUNG, BEHANDLUNG UND REHABILITATION FÜR PFERDE UND HUNDE
Workshops en presentaties
Heel graag wil ik de kennis die ik in 13 jaar aan opleidingen opgedaan heb, met jullie delen. Meer dan ooit ligt de paardensport onder vuur wat betreft het welzijn van paarden. De manier waarop wij een paard trainen kan zowel heel negatief voor het paard zijn als zeer positief. Door jullie onderstaande kennis aan te bieden wil ik bijdragen aan een gezonde manier van paarden trainen, voor elke discipline, op elk niveau, in kleine en grote groepen, op stal of op een evenement. Hieronder staan een aantal thema`s die ik aanbied, neem gerust contact op voor alle mogelijkheden.
Masterclass Anatomie en Biomechanica van het paard
De anatomie van de, voor het rijden relevante, skeletdelen en spieren worden één voor één benoemd en op het paard geverfd. Dit gebeurt interactief waarbij jullie de mogelijkheid krijgen te voelen waar de lichaamsdelen lopen om deze ten alle tijden bij elk paard te kunnen herkennen. Nadat de anatomie duidelijk geworden is wordt ditzelfde paard opgezadeld en worden de daarbij relevante lichamelijke aandachtspunten van de rug en het hoofd besproken. Daarna gaan we kijken hoe dit geverfde paard bereden wordt waarbij ik uitleg geef over de biomechania van het paard; hoe zorgen deze eerder genoemde skeletdelen en spieren voor de diverse bewegingen en welke willen we wel en niet trainen, inzicht in het technisch beter trainen van het paardenlichaam en hoe kun je daarmee blessures voorkomen. Aan het einde zullen we een aantal paarden bekijken in stand zodat ook zonder de verf het exterieur beoordeeld kan worden en we kunnen vertellen welke gevolgen deze anatomische stand van het paard heeft op het talent van dit specifieke paard en de aandachtspunten voor zijn individuele fysieke training.
Masterclass anatomie en biomechanica van de ruiter
Gestart wordt met de uitleg van de voor de ruiter belangrijke skeletdelen en spieren, vanaf de voet t/m het hoofd en hoe deze met elkaar in verband staan om een correcte houding te verkrijgen. De meest voorkomende houdingsproblematiek bij ruiters wordt besproken en de deelnemers krijgen een duidelijk beeld van een gezonde ruiterhouding en inzicht in hoe ons lichaam biomechanisch invloed heeft op de wervelkolom en de bewegingsvrijheid van het paard of juist de negatieve impact hierop. Vooral het correct gebruik van het ruiterbekken is een groot thema binnen deze masterclass. Ook het voorkomen van rugklachten bij de ruiter en andere houdingsgerelateerde klachten komen ter sprake. Daarna wordt dit in praktijk gebracht op gymballen en balanskussens en komt elke deelnemer op de flexchair waarbij de software op de computer een patroon herkent en er individuele feedback gegeven kan worden. Daarna zal elke deelnemer op zijn of haar eigen paard stappen om dit onder begeleiding direct toe te passen in de praktijk. Deze masterclass is ook beschikbaar als online video.
Integratie Masterclass Biomechanica Paard en Ruiter
Deze masterclass kan alleen gevolgd worden indien de beide masterclasses Anatomie en Biomechanica van zowel paarden als ruiter gevolgd zijn. In deze integratie masterclass wordt gestart met een korte herhaling van beide bovengenoemde masterclasses om de opgedane kennis extra te laten bekleven. Daarna wordt de groep in 2 gesplits en gaat groep 1 zelf rijden waarbij ze gebruik gaan maken van de inzichten van de biomechanica op het bewegen van het paard. Zowel de goede als de verkeerde uitvoering van kaak/hoofd/hals houding, ruggebruik van het paard, bekkengebruik van het paard en het correct plaatsen van het achterbeen wordt geoefend onder begeleiding. Groep 2 kijkt hierbij naar de verschillen die ze vanaf de grond gaan leren herkennen en hun oog te trainen op correcte en foutieve uitvoering van het lichaamsgebruik van het paard en ook de ruiter. Daarna gaat groep 2 op het eigen paard dit in praktijk brengen en kijkt groep 1 toe, zodat ze ook van elkaar kunnen leren en verschillende fouten bij elkaar kunnen gaan leren herkennen en weten hoe deze op te lossen.
Masterclass bewegingsanalyse van je paard
Heel vaak hoor ik van paardeneigenaren: "ik zie of ik voel dat het paard niet goed loopt maar ik zie niet aan welk been of waar het vandaan komt". Snel handelen bij een acute kreupelheid kan vaak zeer belangrijk zijn, bijvoorbeeld om te koelen, maar dan moet men wel weten aan welk been het paard iets heeft. Niet altijd is er sprake van zwelling of een zichtbare wond, en soms is de kreupelheid zo subtiel dat het lastig is voor een ongetraind oog om te zien om welk been het gaat.
In deze praktische masterclass gaan we verschillende paarden bekijken en krijgen de deelnemers een protocol geleerd om stapsgewijs de bewegingen van het paard te analyseren en daarmee ook subtiele afwijkingen aan de bewegingen van het paard te kunnen herkennen. Zowel aan de benen als aan de wervelkolom en het bekken. Door verschillende paarden te bekijken kan men beter leren zien wat normaal is en wat niet. Paarden zijn kanjers in het camoufleren van hun pijn maar aan de manier waarop ze bewegen kunnen we veel aflezen. Door je eigen paard te observeren aan de longe kun je zijn gezondheid in kaart brengen en kun je wel overwogen beslissingen maken of hij toe is aan een volgende training of beter een dagje of een weekje rust kunt geven. Wanneer je aan de longe kunt opmerken dat je paard rechtsachter minder goed beweegt t.o.v. linksachter kun je keuzes maken om in je volgende training dat been iets te ontzien, je kunt dan bijvoorbeeld ervoor kiezen wel een schouder binnenwaarts op de linkerhand te rijden maar niet op de rechterhand. Vroeg signaleren van kleine verschillen in het bewegen van het paard voorkomt blessures en overbelasting.
Workshop lichaamsbewust zijn van de ruiter voor een onafhankelijke zit
Je moet je eigen lichaam goed kennen om te kunnen voelen of je daadwerkelijk rechtop zit, in welke mate je bekken gekanteld staat, in welke mate je spierspanning hebt in je verschillende spiergroepen zoals de binnen bovenbeen spieren, je handspieren en je rugspieren. Veel ruiters hebben het gevoel dat ze recht zitten maar vanaf de grond is door andere duidelijk te zien dat ze bijvoorbeeld inknikken in een zij of veel te veel achterover hangen. Leren voelen en bewust controle hebben over de mate van spierspanning die je tijdens het rijden inzet en de positie van je bekken en wervelkolom bewust te kunnen beïnvloeden maken het plaatje af om een onafhankelijke zit te kunnen krijgen. Je ervaart sneller of je scheef zit of teveel inkomt met een bepaalde hulp. Middels behandelmethodes die ik als psychosomatisch fysiotherapeut bij mensen toepas kun je deze skills leren. Ik maak daarbij gebruik van de Jacobson methode en bepaalde oefeningen die afkomstig zijn uit de Mindfulness methode, door deze beide technieken te combineren werkt deze ideaal voor de ruitersport en het verkrijgen van meer lichaamsbewustzijn en daarmee een onafhankelijke zit.
Presentatie trainingsfysiologie en trainingsschema`s
Wanneer we paarden rijden met als doel ze sterker, flexibeler en in betere conditie te krijgen, zodat ze beter presteren binnen de sport, brengen we dus veranderingen aan, aan het lichaam van het paard. We willen o.a. spieropbouw. Maar om dat te kunnen bereiken moeten we wel wat basiskennis hebben, want als het trainingsplan niet juist is, bereiken we zelfs het tegenovergestelde; spierafbraak, spierverzuring, spieroverbelasting, spierblessures. We kunnen teveel trainen, te weinig trainen, te lang trainen, te kort trainen. Hoe weet je nu wat juist is en wat niet? Door jullie een theoretische lezing te geven bied ik de benodigde basiskennis over de opbouw van een spier, hoe spiermassa groeit, wat daar voor nodig is, welke rol bloedcirculatie en voedingsstoffen hierbij spelen en hoe je dat aanpakt in zowel individuele trainingsopbouw (warming-up, kerntraining, cooling-down), als in weekschema`s, maandschema`s, jaarschema`s en wedstrijdschema`s. Zo voorkom je dat een paard uitvalt. Je kunt op een gebalanceerde manier, waarbij rust en training in de juiste verhouding staan op een gezonde en correcte manier je paard sterker maken en gezond, waarbij je meteen het welzijn van het paard optimaliseerd.
Online cursus masseren van je eigen paard
In vier afleveringen leg ik je uit hoe je verantwoord je eigen paard kunt masseren.
Alle info staat op deze pagina.